top of page

פרק 47 - כסף | עם אלירן ביסמוט

מאיפה להתחיל בכלל לחשוב על כסף? מאיפה להתחיל שינוי אמיתי בצד הכלכלי של החיים שלך?


הרי יש מיליון ואחת סיבות להימנע מלהתעסק בכסף, אבל יש גם לא מעט דרכים לצמוח איתו. וכדי לצמוח צריך לעצור ולהתבונן רגע במצב, לקבל עליו אחריות. להכיר בו. וצריך אומץ, אנחנו יודעות, בשביל זה אנחנו כאן.


בפרק 47 של ביסמוט ויפרח אירחנו את אלירן ביסמוט (אח של!). כשאלירן התחיל לעבוד בבנק הוא נחשף לראשונה למאחורי הקלעים של המערכת הפיננסית מצד אחד, ולהתנהלות של הרבה משפחות בישראל מצד שני. זה גרם לו לעשות שינוי משמעותי קודם כל בהתנהלות של המשפחה הפרטית שלו, ואחר כך גם להפוך ליועץ עסקי-כלכלי.


בפרק דיברנו על שינויים כלכליים שקורים בחיים שלנו לאט לאט, בלי מהפכות, בצעדים קטנים שמפרקים את הפחד ונותנים במקומו כלים להתחיל משהו חדש. יש בו מילים כמו תקציב, הלוואות ומינוס, אבל גם המון דוגמאות מהניסיון האישי של שתינו, שהתחיל במינוס גדול והשתנה בהדרגה, בדרך שמתאימה לנו, שהייתה לא פשוטה אבל מאוד מספקת. ואנחנו עדיין הולכות בה.


אז מה הצעד הראשון בדרך לשינוי בכסף? התשובה כאן >



 



על מה דיברנו


למה אנחנו נמנעות מלהסתכל בחשבון הבנק שלנו? למה יש מזה אפילו רתיעה לפעמים?

1. חוסר ידיעה – אני לא יודעת מה זה אומר או לא מבינה בזה כלום.

2. נוח לתת למישהו אחר לדאוג לזה.

3. חינוך שלא מלמד על זה ולא נותן כלים.

4. כסף זה אינטימי. כשרואים את הבעיה מבינים שצריך להיעזר במישהו אבל לא נעים לחשוף הכל.

5. קשה להודות שקשה לי או שאני לא יודעת או שזה באמת המצב שלי.

6. אנחנו חושבים שאחרים לגמרי בסדר והם חיים טוב ואין להם מינוס, ולכן אנחנו מרגישות אל בסדר שהמצב הכלכלי שלנו בבלגן. כולם מעלים לרשתות את הטוב, אף אחד לא מראה שקשה לו כלכלית, אבל לרובנו יש קושי כזה. זה לא אומר שגם לך צריך להיות קושי, אבל זה אומר שאת לא היחידה, זה קצת מנרמל ולכן מאפשר ליותר להסתכל על זה ולהתחיל להתמודד.

7. אנחנו משווים את עצמנו לאנשים שנמצאים בשלבים שונים בחיים ושהם לא במצב שלנו, למשל אם הם יותר מבוגרים ולכן יש להם יותר שנות חיסכון או שהם ירשו בית או מקבלים הרבה עזרה מההורים. ההשוואה הזאת לאנשים שבכלל לא במצב שלנו – יכולה להוריד.


מה הבעיה במינוס? העיקרון שעומד מאחוריו, של חיים מעבר ליכולת שלנו, הוא דרך חשיבה שלא טובה לנו בטווח הארוך.

עם זאת, חשוב לזכור שמינוס, הלוואות, כרטיס אשראי וקנייה בתשלומים – כולם כלים מצוינים שכן יכולים להועיל לנו, אבל רק בשימוש נכון שבאמת ישרת אותנו לטווח ארוך.


חינוך הוא סופר-חשוב – כדאי מגיל צעיר להסביר ולשקף דרך חשיבה נכונה ובריאה, ממש כמו באוכל בריא. בית שמחנך לאוכל בריא, עוזר לילדים שבו לאכול נכון גם בעתיד. בדיוק אותו הדבר גם בכסף.


ממש לא צריך לשנות מחר את הכל – השינוי יכול לקרות בשלבים, בתובנות קטנות, בצעדים קטנים. לא צריך וגם אי אפשר להפוך את החיים תוך יום או תוך חודש. זה יכול להיות בחשיפות קטנות. מבינים את זה לאט לאט ומשנים לאט לאט. התהליך עצמו הוא מעולה וצריך לבוא מבפנים, בקצב שלך. הוא לא יכול להיות בגלל דרישה מבחוץ, רק מתוך רצון פנימי.


"יקר פה, אין מה לעשות" – זה לא נכון, הכל עניין של על מה את מוכנה לוותר. זה אחד הקשיים הגדולים, כי זה יכריח אותך לעשות בחיים שינויים שהם מבאסים. נכון, החיים הם לא פיקניק, אין קיצורי דרך. זה לא יקרה תוך יום או חודש, אלא תוך שנתיים, שלוש או חמש. תתחילי במשהו קטן ותתקדמי לאט.


להתחיל ללמוד את עצמי – לשים לב מה משפיע על הבחירות שלי, מה אני מרגישה מול החשבון שלי, מה מבהיל אותי, מה קורה לי שם, לראות שיש לי שם קושי לתת לעצמי להרגיש את הפחד – ואז לחשוב או להרגיש מי יכול לעזור לי.


לשתף ולהיעזר – אפשר וכדאי לדבר על זה עם אנשים, כי כולנו באותה קלחת, אז לשאול חברים איך הם מתמודדים ומה הם עושים. אנחנו לא לבד בזה, אפשר להתמודד ביחד.

חשוב לדעת למי לפנות: עזרה מקצועית, עמותות, חברים טובים, אדם קרוב עם אנרגיה טובה. אנרגיה טובה זה מאוד מאוד חשוב.


"אבל מגיע לי, אני עובדת קשה, מגיע לי לפנק את עצמי" – אפשר להשהות את הקנייה ליום אחד למרות שבאמת מגיע לך. ואחר כך לעוד יום, ולראות אם זה משתנה כשמצב הרוח משתנה. אם הרצון נשאר – זה אומר שאת באמת רוצה או צריכה את זה. לאתגר את ה"מגיע לי" עד כמה הוא נשאר. כמובן, אם זה בגבול היכולת שלך, זה באמת מגיע לך ולכי תיהני מהחיים, אבל בגבולות היכולת. ואפשר גם לפנק את עצמך בדברים שלא עולים כסף – טיול, ריצה, לשבת עם חברים, לפגוש את המשפחה.


הלוואות – הרבה פעמים לוקחים הלוואות בשביל קניות אימפולסיביות. אבל הלוואה היא רק פלסטר, היא כדור שלג שתופח עד שהבנק עוצר אותך. צריך לשים לב שהילדים שלנו נחשפים לפרסומות להלוואות וזה מנרמל להם את האפשרות הזאת. צריך ללמד ולהסביר. בהלוואות חשוב שלא לקחת אותן לצרכים נקודתיים או שוטפים שהכסף פשוט נעלם לתוכם. כשלוקחים הלוואה צריך לדעת מראש בדיוק איך אנחנו הולכות להשתמש בכסף הזה באופן שישרת אותנו ויחזיר את עצמו או ייתן לנו ערך לאורך זמן (למשל, כן שיפוץ בבית שנהנה ממנו לאורך שנים, אבל לא חופשה של שבוע בחו"ל, שהיא תיגמר ונשכח ממנה ונישאר רק עם ההלוואה לעוד שנה).


לחסוך גם כשאין ממה – גם מי שממש אין לה כסף יכולה וכדאי שתחסוך 50 שקל בשבוע, 100 שקל בשבוע, זה מצטבר ויוצר הרגלים טובים ומאפשר התפתחות.


להגיד לא – היכולת והאומץ להגיד "לא" זה אלמנט חשוב בהתנהלות עם כסף. להגיד לעצמנו ולאחרים לא.


התהליך חשוב כמו התוצאה – התהליך מאוד מאוד חשוב ומה שאנחנו חוות בתוכו ילווה אותנו לתמיד. לא רק בשביל התוצאה שלו אלא בעיקר בשביל מה שאנחנו לומדות במהלכו, דרכי החשיבה וההרגלים. התהליך הזה הוא לא fun אבל הוא מאוד מאוד מספק ומאוד מאוד שווה את זה. לחיות בגבולות הגזרה שאנחנו קבענו לעצמנו, שאנחנו בחרנו, זה מאוד מספק ונותן שקט.


תקציב

· כדי שנדע לאן אנחנו הולכות ואיפה אנחנו מתחילות.

· אם קונים רק בכרטיסי אשראי אפשר לעקוב אחרי ההוצאות ובשעת הצורך להבין איפה אנחנו יכולים לקצץ. אבל יש כאלה שדווקא שימוש בכרטיס אשראי גורם להם לבזבז יותר, אז כל אחת צריכה לדעת מה החולשות שלה ולעקוף אותן.

· תקציב חודשי ממפה הוצאות ומאפשר לראות איפה אפשר לשנות, הוא נותן את היכולת להשתנות. הוא מאפשר לעשות שינוי בנגיעות קטנות.

· בין בני זוג חשוב שלא לזלזל בהוצאות שחשובות לאחר. אין דבר כזה "ההוצאה שלי חשובה משלך". כל אחד יגיד מה חשוב לו ומוצאים מכנה משותף.

· אפשר להיעזר באנשי מקצוע או באפליקציות כמו Riseup או באקסל. יש המון דרכים לעשות כל דבר, כל אחד ואחת צריכים להתנסות בכמה כלים עד שמוצאים את זה שמתאים לך לעבוד איתו. אמצעים טכנולוגיים מאוד מקילים.

· השימוש בתקציב צריך להיות מלווה בתובנות כלשהן, לא רק לראות את הנתונים אלא להבין גם מה לעשות בהם.

· תקציב מכריח אותנו לעשות סדר עדיפויות, כי כדי לבחור איפה לקצץ צריך להחליט מה חשוב לי ומה פחות חשוב לי. רק למה שחשוב לי יהיה תקציב. לכן כדאי להכין את התקציב בעצמנו (או בליווי) ולא לתת למישהו אחר לעשות בשבילנו.

· אף פעם לא מאוחר מדי – גם בגיל מבוגר אפשר להכין תקציב ולהתחיל לשנות.


לחשוב רחוק, לחיות עכשיו – צריך אומץ לחלום שיהיה לי פעם נכס או השקעה גדולה, אבל צריך גם לחיות עכשיו. תקציב עוזר לאזן בין החלומות שלנו ובין איכות החיים עכשיו. הוא מאפשר גם לתכנן לעתיד וגם לחיות.

החלומות שלנו צריכים להיות ריאליים כדי שלא יהיו מתסכלים. צריך להכיר בנקודת הפתיחה שלנו ולהתקדם בדרך שלנו ולפי היכולות שלנו והמגבלות והחוזקות שלנו. לא לפי איך שאחרים מתקדמים אלא איך שאנחנו יכולים.


ביטוחים יש מי שלא מתעסקת בזה כי היא לא מבינה בזה כלום, או כי מקום העבודה עושה הכל בשבילה, או כי סוכני ביטוח עושים הכל בשבילה. אבל הבעיה היא שברגע האמת לא בטוח שיהיה לך מה שאת צריכה.

אז מה עושים בכל זאת?

הדבר הכי הכי חשוב הוא לבחור את האדם הנכון שרוצה בטובתך וידאג לך באמת.

לכן כדאי לבחור לפי המלצות של חברים שאנחנו סומכים עליהם, אולי אפילו חברים שכבר היו צריכים להשתמש בביטוח שלהם.

חוץ מזה, צריך לקרוא ברשת מה השאלות שחשוב לשאול.

הביטוח צריך להתאים לאורח החיים שלנו ולהשתנות איתו. יש כאן גם הרבה אחריות אישית, לשים לב לשינויים בחיים שלנו ואיך אנחנו מבטחים אותם.


אז הצעד הראשון:

להחליט שאני רוצה לשנות.

והצעד השני:

למצוא אדם קרוב או אשת מקצוע עם אנרגיות טובות ורצון אמיתי לעזור – ולהתחיל בשינוי אחד קטן.

327 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page